Subnavigatie

Fochteloërveen

Vlakbij Hotel aan de Vaart vindt u het prachtige natuurgebied het Fochteloërveen. Dit hoogveengebied ligt voor een deel in Friesland en voor een deel in Drenthe.

Het is ongeveer tien kilometer verwijderd van ons hotel en dus zowel goed te bereiken met de auto als met de fiets. U kunt er heerlijk wandelen, fietsen en vogels spotten. Er is een mindervalidenpad aanwezig, zodat iedereen van dit natuurgebied kan genieten.
Fochteloërveen vanaf Hotel aan de Vaart

Afstand vanaf het hotel: ongeveer 10 kilometer
Reistijd met de auto: ongeveer 10 minuten
Reistijd op de fiets: ongeveer 20 minuten

Wat vindt u in het Fochteloërveen?

In het Fochteloërveen vindt u uiteraard een prachtig natuurlijk uitgestrekt landschap met veenpluis en wollegras. Hoogveen is een plaats waar veenmossen eeuwenlang hebben kunnen groeien. Doordat hoogveen alleen gevoed wordt met regenwater, groeien er planten op die gewend zijn aan voedselarm water. Daardoor groeien er veel zeldzame en bijzondere planten in het Fochteloërveen, zoals zonnedauw.

Eén van de hoogtepunten van het Fochteloërveen is de kraanvogel. Sinds 2001 is het gebied namelijk de plaats waar deze prachtige kraanvogels weer broeden. Dit was 100 jaar niet voorgekomen. De lente is de beste periode van het jaar om de kraanvogel te kunnen zien.

U kunt zowel de prachtige natuur als de vele bijzondere dieren bekijken vanaf één van de uitkijktorens in het gebied. Natuurmonumenten heeft in 2000 een uitkijktoren geplaatst van maar liefst 18 meter hoog, in de vorm van een “zeven”. De uitkijktoren is te bereiken via het Plantsoen te Ravenswoud. Of neem een kijkje in de vogelkijkhut aan de Brunstingerplas: hier kunt u overdekt vogels spotten. Als u de vogels niet herkent, maakt u gewoon gebruik van het informatiepaneel in de vogelhut.

Fietsroute het Fochteloërveen en het Gevangenismuseum

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

Klaar om te reserveren?

Neem contact op!