Subnavigatie

Hunebedden

Ons Hotel aan de Vaart ligt op een steenworp afstand van Drenthe. En als we het over stenen en Drenthe hebben, dan is er natuurlijk één ding dat niet mag ontbreken op een vakantiereis: een bezoek aan een van de hunebedden.

Drenthe staat natuurlijk bekend om deze hunebedden. Van de prehistorische grafkelders, gemaakt van zwerfkeien die tijdens de IJstijd in ons land zijn achtergebleven, zijn er nog 52 overgebleven. Ze zijn ontstaan in de Nieuwe Steentijd en zo’n 5400 jaar oud. Daarmee zijn ze één van de oudste bezienswaardigheden van ons land. De restanten die in de grafheuvels gevonden zijn, tonen aan dat de hunebedden gebouwd zijn door het Trechterbekervolk, genaamd naar de trechtervormige aardwerken kelken.

Het dichtstbijzijnde hunebed

Op Hunebeddeninfo vindt u een duidelijk overzicht met een kaart waarop u kunt zien waar ieder hunebed zich bevindt. De grootste concentratie hunebedden ligt op de lijn tussen Zuidlaren en Emmen. Bent u echt geïnteresseerd in de historie van deze imposante bouwwerken? Dan is een bezoekje aan het Hunebedcentrum in Borger zeker aan te raden. Daar kunt u niet alleen een bezoek brengen aan een hunebed, maar vindt u er nog veel meer informatie over.

Wilt u iets minder ver reizen vanaf Hotel aan de Vaart, maar toch graag een hunebed bezoeken? Dan hebt u twee mogelijkheden. Vanaf Appelscha zijn twee hunebedden eenvoudig te bereiken: zowel het hunebed D51 in Diever als D2 in Westervelde, in de buurt van Norg, liggen op zo’n 20 kilometer afstand.

Hunebed Westervelde D2

Afstand vanaf het hotel: ongeveer 20 kilometer
Reistijd met de auto: Ongeveer 20 minuten
Reistijd met de fiets: Ongeveer 45 minuten (via Fochteloërveen; 15 kilometer)

Hunebed Diever D51

Afstand vanaf het hotel: Ongeveer 20 kilometer
Reistijd met de auto: Ongeveer 20 minuten
Reistijd met de fiets: Ongeveer 50 minuten (via Bosweg; 15 kilometer)

Klaar om te reserveren?

Neem contact op!